Mekaniska brytare i tangentbord

Cherry MX-brytarna Àr den vanligaste produkt-serien bland gaming tangentbord pÄ marknaden idag. Cherry MX brytarna Àr uppdelade i olika fÀrger som t.ex. Svarta, Röda, BlÄa och Bruna. Varje fÀrg har en karaktÀristisk kÀnsla pÄ knappen nÀr man trycker pÄ den. Vi kommer nu att gÄ igenom varje brytarfÀrg i tur och ordning för att se vad som skiljer dessa Ät och vilken som passar bra för ditt sÀtt att spela pÄ.

LinjÀra brytare

De linjÀra brytarna Àr de enklaste sett ur ett mekaniskt perspektiv. Dessa rör sig upp och ner utan nÄgon taktiskt feedback eller högt klickljud. Bland de linjÀra och enklare brytarna hittar vi Cherry MX Black och Cherry MX Red.

Cherry MX Black – RTS gamerns val

Cherry MX Black
Cherry MX Black brytare

Cherry MX Black introducerade 1984 vilket gör de till bland de Àldsta modellerna. Den svarta brytaren har ett högt tryckmotstÄnd pÄ 60cN. Detta gör att brytaren Àr den med högsta tryckmotstÄndet vilket kan leda till trötthet vid lÀngre spelsessioner.

Det gör dessa ocksÄ mindre lÀmpliga till att skriva och arbeta med dÄ fingrarna kan bli trötta efter ett tag. Den svarta brytaren har hittat sin plats bland vissa RTS-spelare dÄ det höga tryckmotstÄndet minskar risken att man rÄkar trycka pÄ fel tangent vid stressade situationer.

Cherry MX Red – Gamerns val

Cherry MX Red brytare
Cherry MX Red brytare

Cherry MX Red brytare lanserades Är 2008 och Àr den senaste brytare-modellen som har utvecklats av Cherry-företaget. De röda brytarna Àr primÀrt utvecklade för gaming och har ocksÄ blivit marknadsförda för just gaming. Med sitt lÄga tryckmotstÄnd pÄ 45 cN Àr dessa optimala för spelsessioner dÀr snabba tangentbordstryckningar krÀvs. De röda brytarna blir allt vanligare inom gaming tangentbord-segmentet.

Tangentbord med röda brytare/switchar

Taktila och klickiga brytare

Klickiga och taktila brytare ger ifrĂ„n sig ett högre ”klickljud” för att fĂ„ mer feedback nĂ€r man trycker pĂ„ tangenten. Detta gör det enklare för dig som anvĂ€ndare att fĂ„ reda pĂ„ om knappen har tryckts ner eller inte. SĂ€ttet som detta görs pĂ„ Ă€r genom ett extra del som Ă„ker ner nĂ€r brytaren nĂ„r botten (see pĂ„ bilden nedan, den vita delen). Detta skapar ett klickljud. Den vanligaste brytaren bland de taktila och klickiga brytarna Ă€r Cherry Mx Blue.

Cherry MX Blue – Mindre lĂ€mpliga för gaming

Cherry Mx Blue brytare

Cherry MX Blue Àr som vi skrev tidigare, den vanligaste brytaren bland de taktila och klicka brytarna. Den introducerade Är 2007 pÄ marknaden för Filco-tangentbord. Med sitt tryckmotstÄnd pÄ 50 cN ÀÄr dessa med lÀmpade att skriva pÄ Àn att spela pÄ. Det Àr ocksÄ lite svÄrare att trycka tvÄ gÄnger pÄ en tangent dÄ frigöringspunkten Àr högre Àn aktiveringspunkten pÄ tangenten. De blÄa brytarnas klickljud Àr mÀrkbart högre Àn vad de mekaniska brytarna Àr vilket kan upplevas som extra störande i kontorslandskap.

Taktila och icke-klickiga brytare

Skillnaden mellan linjĂ€ra och taktila brytare Ă€r att de taktila brytarna ger en extra taktil feedback nĂ€r man trycker ner tangenten. SĂ„ nĂ€r du trycker ner knappen pĂ„ en taktil tangent sĂ„ kommer du kĂ€nna av en extra ”stöt” som dĂ„ signalerar till dig att knappen faktiskts har tryckts ned. Den vanligaste och mest populĂ€ra brytaren som Ă€r taktil och som inte har nĂ„got ”klick” ljud Ă€r Cherry MX Brown, den bruna brytaren.

Cherry MX Brown – Funkar för bĂ„de skrivande och spelande

Cherry MX Brown
Cherry MX Brown

Cherry MX Brown introducerades pĂ„ marknaden Ă„r 1994 som en ”ergo soft” brytare. Den blev snabbt en av de mest populĂ€ra brytarna pĂ„ marknaden dĂ„ mĂ„nga upplevde det som skönt med en extra taktil feedback utan nĂ„got extra ljud. Denna brytare Ă€r ocksĂ„ populĂ€r i kontorsmiljön dĂ„ andra brytare med klickljud kan upplevas som störande för medarbetarna. Dessa bruna brytare anvĂ€nds t.ex. av Filco tangentbord dĂ„ de bĂ„de funkar för att skriva med och att spela med.

Tangentbord med bruna brytare/switchar