Gaming tangentbord för nybörjare

Att ge sig in i gaming världen och alla olika tangentbord kan tyckas vara lite överväldigande i början. Om du känner dig lite vilsen eller bara vill vara mer påläst så har du kommit rätt. Vi går igenom det viktigaste inom tangentbord för gaming så att du kan göra ett så bra köp som möjligt senare.

Skillnaden mellan mekaniska brytare och membran brytare

Den vanligaste typen av tangentbord är membrantangentbord. Dessa kan du hitta i laptops och i ”vanliga” tangentbord som kommer med exempelvis HP, Dell och Lenovo-datorer. Dessa har en låg profil och är billigare att tillverka och därför kostar de mindre att skicka med för tillverkaren. Ofta ingår dessa tangentbord vid köp av en laptop eller stationär dator. Membranbrytare finns också i annan elektronik som t.ex. i fjärrkontroller till TV-apparater m.m.

En tangent som är membranbaserad har en form av gummibubbla som sitter under tangenten och som fungerar som en fjäder. Jämfört med en mekanisk brytare så har membranbrytaren en lägre slaglängd och den ger också ifrån sig en karaktäristisk feedback när man trycker på den.

De mekaniska brytarna har riktiga metallfjädrar istället för gummibubblor. Mekaniska brytare håller generellt sett längre än vad membranbrytarna gör då de är byggda i mer hållbara material, som t.ex. metall. Förutom metallfjädern så har den mekaniska brytaren också en bygel som bestämmer tryckmotståndet och hur rörelsen ska fungera när man trycker på knappen. Bygeln påverkar också hur det låter när knappen trycks ner.

Olika mekaniska brytare

När man är en nybörjare och ska köpa sitt första ”seriösa” tangentbord så kan det vara förvirrande med alla olika typer av mekaniska brytare. I denna guiden kommer vi främst att rikta in oss på Cherry MX brytare då dessa är den vanligaste typen av brytare.

Företaget bakom Cherry MX-brytarna heter Cherry GmbH och bildades 1953 av Walter Cherry i en källare i Highland Park Illinois i USA. Deras mest kända produktserier är MX- och ML-brytarna för tangenter. Dessa har använts inom den elektroniska industrin sedan 80-talet och har sedan 2008 börjat användas i tangentbord för PC. Brytarna brukar beskrivas av deras fysiska färg då varje brytarfärg har en viss karaktäristisk känsla när det gäller tryckmotstånd, ”klick”-ljudet m.m.

De vanligaste Cherry MX brytarna är Cherry MX Clear, Cherry MX Brown, Cherry MX Blue, Cherry MX Black och Cherry MX Red. Det som skiljer dessa åt är hur lång slaglängd de har, vilket motstånd och hur de låter. Det är högst subjektivt vad man föredrar här men kan också beror på faktorer som vilka spel man spelar. Om du vill lära dig mer om de olika brytarfärgerna och vad som är karaktäristiskt för dessa, kan du läsa mer i vår guide för mekaniska brytare.